Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Hoito & Virikkeet

Hoitorutiinit:

Päivittäin katson ovatko kaikki gerbiilit kunnossa, ja miten käyttäytyvät laumassa, onko tappeluita ym. Tarkistan vesipullot, ja joka toinen päivä vaihdan raikkaan veden. Siemenseoksen tarkistus, ja sitä myös lisätään joka toinen päivä kuppiin, tai ripottelen purujen päälle. Kaikkia gerbiileitä en välttämättä ehdi käsitellä joka päivä, mutta niin usein kun mahdollista käsittelen niitä tarkemmin ja joskus punnitsen vaa álla painon, yleensä teen sen vain poikasille ja kantavilla naaraille. Muutaman kerran viikossa annetaan tuoreruokaa. Kuivikkeet vaihdetaan n. kolmen viikon välein.

 

Jyrsiminen:

Meillä kuluu pahvia todella nopeasti ja todella paljon :) Kaikki turvalliset pahvipaketit (esim. keksi-, muro,- puuropaketit, wc- ja talouspaperirullat, kananmunakennot ym.) kierrätetään meillä gerbiileillä, ja ne rakastavat silppuamista! Sitä mukaa siis lisätään uusia pahveja kun niitä kuluu. Onneksi ystäväni säästävät pahveja meidän laumalle ja sieltä saan aina isot kassilliset silputtavaa.

Myös ekokuitua käytetään meillä silppuamiseen, ja se pitää myös tunneleita paremmin kasassa. Heinää gerbiili ei välttämättä tarvitse, mutta sitäkin on hyvä antaa kasa nakerreltavaksi ja samoin kuin ekokuitu, se on apuna tunneleita tehdessä.

Puiden oksia voi myös antaa gerbiileille nakerreltaviksi ja kiipeilyyn, mutta ne täytyy ensin kuumentaa uunissa (200 astetta ja n.15min), jotta mahdolliset lintupunkit kuolevat.

  

Hiekkakylpy:

Gerbiilit tarvitsevat hiekkakylvyn muutaman kerran viikossa, koska niiden turkki rasvoittuu helposti ja ne nauttivat kieriessään hiekassa. Ei kannata kuitenkaan jättää hiekkakylpyastiaa pitkäksi aikaa terraarioon, koska ne peittävät sen äkkiä puruilla tai kaivelevat hiekat pois kiposta. Itse pistän joko hiekka-astian hetkeksi terraarioon ja gerbiilit tulevat pian kylpemään, tai laitan pieneen kuljetusboxiin hiekkaa ja laitan esim. terraarion puhdistamisen ajaksi gerbiilit sinne touhuamaan hiekkaan. Paras hiekka gerbiileille on meillä ollut chinchilloille tarkoitettu Puik-merkkinen hiekka, myös Prestigen hiekka on ollut hyvää.

Muoks:

Tällä hetkellä meillä on kylpyhiekka astiat jatkuvasti gerbiileiden saatavilla terraarioissa, ja kylpevätkin ahkerasti.

  

Virikkeitä meidän terraarioissa:

Meidän gerbiilien terraarioista löytyy jokaiselta : pesämökki, muutamilla on puisia juurakkoja, kukkaruukut kaikilla kaivamista varten, jotta kynnet pysyvät suht lyhyenä. Erilaisia keraamisia mökkejä, puusilta, puutunneleita joissa koloja, kookosmökki ja jyrsittäviä pahveja.

Tälläinen pesämökki, jossa on avattava katto, on poikasia varten.

Muita tarvikkeita:

Muita tarpeellisia gerbiilien tavaroita ovat : Ruokakuppi ja juomapullo, ruokakuppi myös tuoreruualle. Kylpyhiekka-astia ja kuljetusboxi, johon gerbiilit voi sijoittaa esim. terraarion siivouksen ajaksi, eläinlääkäriin-, matkalle tai vaikka näyttelyihin mentäessä.

Kuvassa isompi kuljetusboxi kolmelle ja pienempi kahdelle gerbiilille

Lääkkeitä:

Meillä käytössä on tarvittu nokkatautiin Terra Poly- nimistä lääkettä, jota nykyisin saa enää reseptillä eläinlääkäriltä. Nokkatautiin voi kokeilla myös Bebanthen-voidetta. Pumpulipuikolla on hyvä levittää varovasti voidetta kuonoon tarvittavaan kohtaan.

Flubenol-matolääkettä olen käyttänyt meidän gerbiileillä, sitä olen annostellut vain ihan pienen nuppineulan pään kokoisen määrän gerbiilin suuhun.

Terrapoly ja matolääke: gerbiilien lääkekaapin sisältöä


©2020 Gerbiilit - suntuubi.com